#Kerromeille-kampanja 8.-12.10

08.10.2018

 

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat arvoja, joihin LYYn toiminta perustuu. Suhtaudumme äärimmäisellä vakavuudella kaikkeen toimintaan, joka on näitä arvoja vastaan. Yksikin Lapin yliopistossa tapahtuva härintätapaus on liikaa. Tämän johdosta haluamme madaltaa kynnystä häirinnästä puhumiseen ja puuttumiseen.Tällä viikolla aloitamme #kerromeille-kampanjan, jonka tarkoituksena on käsitellä häirinnästä puhumista ja tuoda esille keinoja siihen puuttumiseen. Osana kampanjaa on häirintäyhdyshenkilöiden profiilin nosto, eli tuoda heitä ja heidän toimintakenttäänsä paremmin esille.

 

Häirintä on jokaiselle ihmiselle subjektiivinen kokemus, joten siihen puuttuminen tai sen havaitseminen ei ole aina helppoa. Jokainen ihminen voi siis kokea häirinnän eri tavoin. Jokaisen omaa tilaa ja sitä, mitä hän tuntee tulee kunnioittaa. Kukaan toinen ei voi määritellä, mitä joku kokee häirinnäksi. Korkeakouluissa tapahtuva häirintä on useimmiten piilossa tapahtuvaa, eli sitä on vaikea suoraan havaita. Häirintää voi esiintyä missä vain: luennolla, kahvilassa, sosiaalisessa mediassa tai vapaa-ajalla - se voi olla henkistä, kuten sosiaalista poissulkemista, eli ryhmästä ulos jättämistä. Häirintä voi kohdistua opiskelijan fyysiseen olemukseen, mutta se voi olla myös esimerkiksi opintoihin liittyvää perusteetonta arvostelua. 

 

LYYn häirintäyhdyshenkilöinä toimivat sosiaalityön maisterivaiheen opiskelija Savanna Paulin ja edunvalvonta-asiantuntija Antti Eteläaho. Heihin voit olla yhteydessä isoissa ja pienissä häirintään liittyvissä asioissa. Tarjolla on apua, tukea ja neuvoja opiskelijoille, jotka ovat kokeneet häirintää tai haluavat puhua itseensä tai muihin kohdistuneesta asiattomasta käytöksestä tai kiusaamisesta. 

Tapaukset ja muut yhteydenotot käsitellään aina luottamuksellisesti ja häirintäyhdyshenkilöt auttavat tarvittaessa asioiden eteenpäin viemisessä. Minkäänlaisiin toimenpiteisiin ei kuitenkaan ryhdytä ilman asianomaisen kanssa käytyä keskustelua ja lupaa. Häirintäyhdyshenkilöihin voit ottaa yhteyttä, vaikka olisit tilanteesta epävarma tai haluaisit vain keskustella asiasta!

 

LYY ei hyväksy millään tavalla kiusaamista, häirintää tai syrjntää Lapin yliopistossa tai muuallakaan yhteiskunnassamme ja haluaa olla omalta osaltaan kitkemässä näitä ilmiöitä!


#kerromeille-kampanja tulee näkymään meidän sosiaalisen median kanavissamme, erilaisissa kolumneissa, yliopiston infonäytöissä sekä viikon päättävässä, perjantaina 12.10. järjestettävässä FB-livessä koskien häirintäasioita. FB-live on perjantaina 12.10. klo 10-13 LYYn Facebook-kanavalla.

Lisätietoja:

Otto Ikävalko,
otto.ikavalko@lyy.fi

 

Antti Eteläaho

edunvalvonta@lyy.fi

 

LYYn häirintäyhdyshenkilöt: 

Edunvalvonta-asiantuntija Antti Eteläaho

edunvalvonta(at)lyy.fi

045 138 4190

 

sekä opiskelijat 

 

Savanna Paulin

puh. 0408649204

spaulin(at)ulapland.fi

 

Voit ottaa yhteyttä myös osoitteeseen hairinta(at)lyy.fi.