LYYn kannanotto Arktisen neuvoston kokouksiin: Rakennetaan kestävä arktinen tulevaisuus

06.05.2019


Arktisia tavoitteita

 

Kunnianarvoisat johtajat ja delegaatit,

 

Me, Lapin yliopiston ylioppilaskunta, täten lähestymme teitä haastaaksemme teidät visioimaan, unelmoimaan ja toteuttamaan Arktista aluetta, jonka tulevaisuus on inklusiivinen, rauhanomainen ja kestävä. Euroopan unionin pohjoisimman yliopiston opiskelijoina olemme läheisessä yhteydessä tähän ainutlaatuiseen alueeseen, sen luontoon ja kansoihin.

 

Visiossamme Arktinen muodostaa inklusiivisen alueen, jossa kaikki kansat voivat tehdä yhteistyötä saavuttaakseen haaveensa – alueen, jossa tunnustetaan, kunnioitetaan ja emansipoidaan alkuperäiskansojen perinteistä tietoutta ja arvokasta kulttuuriperintöä. Meille arktisen alueen tulisi jatkossakin toimia ensiluokkaisena esimerkkinä yhteistyöstä, joka ylittää rajat ja taustat. Kohdataksemme tulevaisuuden haasteet ja ajoittain ankarat pohjoisen olosuhteet tarvitsemme yhteistyötä, emme konflikteja.

 

Me uskallamme haaveilla arktisesta tulevaisuudesta, joka jatkossakin sisältää pohjoisen neljä vuodenaikaa: lyhyet mutta eloisat kesät, syksyt juhlavassa väriloistossaan, henkeäsalpaavan kauniit ja pitkät talvet; sekä keväät, jotka synnyttävät elämän uudelleen. Tämä haave versoo jaetusta halustamme välittää - toisistamme sekä kaikesta elämästä Arktisella alueella.

 

Me, akatemian nuoret asiantuntijat, edellytämme punnittuja, reflektoituja ja tieteeseen pohjautuvia ratkaisuja Arktisen säilyttämiseksi turvallisena, ehyenä ja elävänä. Me uskomme ihmiskunnan valtavaan potentiaaliin tehdä muutoksia paremman tulevaisuuden saavuttamiseksi. Nyt me lähestymme teitä ja pyydämme teitä tekemään yhteistyötä meidän ja arktisen alueen kansojen kanssa tämän potentiaalin realisoimiseksi ja vapauttamiseksi.

 

Me asetamme toiveemme ja luottamuksemme käsiinne, kunnianarvoisat johtajat. Pyydämme teitä pitämään meidät, tulevaisuutemme sekä kaikkien Arktisen alueen elollisten elämän mielessänne tänään, kun keskustelette ja laaditte politiikkaa pohjoista ja maailmaa varten.                                                             

Rovaniemellä, 6.5.2019,

Jenni Tuomainen                                                            Heljä Kärnä,

Hallituksen puheenjohtaja                                              Pääsihteeri


Lisätiedot: Juho Keränen, varapuheenjohtaja, juho.keranen@lyy.fi

Lue kannanotto englanniksi/Read statment in English