VR:n “halpuutukset” vain puolelle Suomea?

03.06.2016

 

 

VR:n “halpuutukset” vain puolelle Suomea?

 

VR tiedotti 16.2.2016 laskevansa pysyvästi kaukoliikenteen junalippujen hintoja.VR myös ilmoitti, että käytännössä opiskelijat, eläkeläiset, lapset ja varusmiehet matkustavat aiempaa edullisemmin. Pohjois-Suomen opiskelijoiden yllätykseksi alennukset eivät kuitenkaan koskeneet Rovaniemeltä tulevia tai lähteviä matkoja, vaan hinnat päinvastoin nousivat. Uutisoinnissa ja kampanjoinnissa on huomioitu vain Etelä-Suomen suuret kaupungit ja näiden alueiden asukkaiden hyödyt uudistuksista.

 

Rovaniemen ja Oulun opiskelijat ovat todella pettyneitä hintojen korotuksiin, jotka ovat opiskelijabudjetissa hyvinkin tuntuvia. Kyseenalaistamme hintojen korotuksista VR:lle saatavan lisätulon. Jos tarkastelee pohjoisen tavaratoimituksia ja ulkomaalaisten matkalijoiden tuomaa taloudellista hyötyä junaliikenteelle, on opiskelijoiden hinnankorotuksista saatava hyöty erittäin pieni. Opiskelijoiden toimeentulo on muutenkin jo hyvin tiukilla, ja pienetkin hinnankorotukset vaikuttavat opiskelijoiden mahdollisuuksiin käyttää julkista liikennettä.

 

Pohjois-Suomen opiskelijoille junaliikenne on ollut ensisijainen liikkumisen muoto. Junaliikenne on nähty ympäristöystävällisenä, kohtuuhintaisena ja koko maan kattavana palveluna. Opiskelijat ovat arvostaneet myös sitä, että junamatkan pystyy varaamaan lyhyellä varoitusajalla. Hinnankorotukset ovat jo nyt lisänneet muun muassa oman auton, bussiliikenteen ja lentoliikenteen käyttöä. On ympäristönkin kannalta huolestuttavaa, että kansalaiset tottuvat jo nuorella iällä esimerkiksi yksityisautoilemaan raideliikenteen käyttämisen sijaan.

 

Mikäli VR tuottaa koko maan kattavia alennuskampanjoita, tulisi niiden koskea yhdenvertaisesti myös Pohjois-Suomen ja Lapin asukkaita. Vaadimme, että VR:n muualla maassa toteutuneet halpuutukset koskisivat myös pohjoista. VR:n tulee palvella tasapuolisesti koko Suomea pohjoista rataosuutta unohtamatta.

 

Elias Rauhala

Hallituksen puheenjohtaja

Lapin yliopiston ylioppilaskunta

 

Kati Hannila

Hallituksen puheenjohtaja

Oulun yliopiston ylioppilaskunta

 

Lisätietoja: Laura Ylinampa, edunvalvonta-asiantuntija, LYY, p. 0451384190, edunvalvonta@lyy.fi